RATUJ ODRĘ! – zbiórka na rzecz przeciwdziałania katastrofie ekologicznej w Odrze

26-10-2020 godz. 12:00

Zbiórka na rzecz Odry zamknięta

Dziękujemy za Wasze wsparcie! W naszej zbiórce zebraliśmy 18 765 zł, które pomogły nam sfinansować zakup sprzętu do usuwania skutków katastrofy (w tym kombinezonów i rękawic ochronnych, woderów, bosaków, podbieraków czy worków) oraz zlecenie szczegółowych badań toksykologicznych wody w Odrze i Kanale Gliwickim.

Wyłączamy moduł płatności, zamykamy zbiórkę, ale nie przerywamy działania! Na bieżąco monitorujemy sytuację w Odrze, między innymi kontynuując badania wody, dokumentujemy ją i mówimy o niej. Możesz nadal nas wspierać, np. dokonując symbolicznej adopcji!

03-10-2022 godz. 15:27

Zleciliśmy badania kilkuset parametrów w próbkach wody z Kanału Gliwickiego, przeznaczając na ten cel 6 tysięcy złotych.
Pierwsze wyniki wskazują na znaczne zasolenie oraz obecność prymnezyny, toksyny wydzielanej przez tzw. „złote algi”. Dalsze analizy trwają.

26-08-2022 godz. 15:27

Przekazaliśmy sprzęt o wartości prawie 77 tysięcy złotych poniższym podmiotom:

• Stowarzyszeniu Przyrodniczo-Kulturalnemu „Pod Prąd”, które działa z nami w ramach programu Strażnicy Rzek WWF,
  • Szkole Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie,
  • OSP Trzcińsko Zdrój (woj. zachodniopomorskie),
  • jednostkom OSP z woj. lubuskiego,
  • Stowarzyszeniu 515 km Odry, które jest członkiem Koalicji Czas na Odrę.
23-08-2022 godz. 13:23

Zakupiliśmy sprzęt do usuwania skutków katastrofy o łącznej wartości niemal 77 tys. zł (76 735,87 zł). Zaopatrzyliśmy osoby, które monitorują i oczyszczają rzekę, głównie w środki ochrony osobistej: wodery, kombinezony i rękawice ochronne oraz sprzęt, na który jest cały czas jest zapotrzebowanie m.in. bosaki, podbieraki, widły, worki.

Zobacz więcej
Zobacz mniej
Pole tekstowe do opisu zbiórki

Jaki jest cel zbiórki "Ratuj Odrę!"?

Jest to pilna zbiórka na zakup niezbędnego dla wolontariuszy sprzętu do usuwania skutków katastrofy ekologicznej oraz niezależne badania stanu wody w Odrze.
Sytuacja jest dramatyczna i wymaga natychmiastowego działania. Wesprzyj nas dołączając do zbiórki!

Co się stało w Odrze?

Mamy w Polsce do czynienia z katastrofą ekologiczną o największej skali od czasów wybuchu reaktora w Czarnobylu. Druga co do wielkości rzeka w kraju jest zatruta. Zginęły miliony ryb i innych organizmów. W ciągu ostatnich dni wędkarze, społecznicy i przyrodnicy wyłowili setki tysięcy martwych ryb. Zginęły również inne organizmy wodne. Zagrożone mogą być ptaki i drapieżniki żywiące się rybami i bezkręgowcami z Odry.  Ekosystem odrzański został zdewastowany. Dramatyczna sytuacja w Odrze stanowi zagrożenie dla środowiska, może skutkować utratą zdrowia ludzi.

Na co przeznaczymy darowizny?

Zebrane środki zamierzamy przeznaczyć na:

• Przeprowadzanie niezależnych badań toksykologicznych i fizykochemicznych wody w Odrze – kompleksowe badania, które trzeba cyklicznie powtarzać, ich koszt to nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.
    Prawidłowo przeprowadzone badania pozwolą nam ustalić przyczynę zatrucia i oszacować skalę katastrofy.
  • Środki ochrony osobistej dla wolontariuszy, strażaków i innych osób, które monitorują i oczyszczają rzekę. Chcemy zakupić: odzież ochronną (rękawice, kombinezony, kalosze, wodery), beczkowozy lub wodę w butelkach i inne produkty, na które jest zapotrzebowanie w ramach akcji ratunkowej oraz które powinny być w pogotowiu na wypadek wtórnego skażenia rzeki.

Koparka wyławiająca martwe ryby z Odry

Jaka jest przyczyna zanieczyszczenia wody w Odrze?

Nie wiemy jeszcze co jest przyczyną zanieczyszczenia wody i zatrucia ryb i innych organizmów wodnych. Dramatyczna sytuacja prawdopodobnie spowodowana została pojawieniem się w Odrze nieznanego zanieczyszczenia lub kumulacją zanieczyszczeń oraz bardzo wysokim zasoleniem przy jednoczesnym bardzo niskim poziomie wody i wysokich temperaturach.
Pełna ocena nie jest jeszcze możliwa, niezbędne są regularne i szczegółowe badania stanu rzeki. Pewne jest to, że odrzański ekosystem został zdewastowany, zginęły ryby i bezkręgowce wodne, a z doniesień osób walczących z kryzysem wynika, że mogą ginąć również ptaki, ssaki wodne. Do przywrócenia dobrego stanu ekologicznego Odry będziemy potrzebowali wielu lat.

Zdjęcie Odry po katastrofie ekologicznej

Co robi WWF w związku z katastrofą ekologiczną w Odrze?

• Działamy w terenie. Dzięki społeczności Strażników Rzek WWF i współpracy z Koalicją Czas na Odrę uruchomiliśmy patrolowanie odcinków rzek natychmiast po doniesieniach o śmierci ryb. Jesteśmy jedną z pierwszych organizacji, które wydały ostrzeżenie dla ludzi mieszkających w pobliżu Odry, aby nie korzystali z rzeki.
  • Zbieramy i dokumentujemy fakty dotyczące katastrofy. Zwróciliśmy się do polskiego rządu z apelem o otwartą komunikację oraz wdrożenie odpowiednich procedur kryzysowych. Przygotowaliśmy materiały (pytania, wskazania dokumentów, statystyk, pozwoleń, zgłoszeń) do kontroli poselskich w urzędach odpowiedzialnych za wody i ochronę środowiska. Bierzemy udział w posiedzeniach komisji sejmowych i senackich, reprezentując głos przyrody.
  • Monitorujemy aktualną sytuację w Odrze. Pozostajemy w kontakcie z lokalnymi społecznościami, wolontariuszami, strażakami i na bieżąco zbieramy informacje nt. zapotrzebowania sprzętowego dla osób, które monitorują i oczyszczają rzekę.
  • Jesteśmy głosem Odry w mediach. W sytuacji kryzysu nasza wiedza ekspercka i długoletnie doświadczenie w ochronie przyrody pozwala nam rzetelnie weryfikować informacje i edukować polskie społeczeństwo.

Zdjęcie Odry przed katastrofą

Jak jeszcze możesz się zaangażować?

Oprócz wsparcia zbiórki możesz udostępnić informację o niej swoim znajomym i rodzinie, każda pomoc jest na wagę złota.

Bądź na bieżąco z informacjami nt. sytuacji w Odrze. Szukaj informacji z wiarygodnych źródeł, dzięki temu masz szansę uniknąć fakenewsów. Zachęcamy do śledzenia na bieżąco informacji na wwf.pl oraz na profilu FB Fundacja WWF Polska.
Zaglądaj też na tę stronę, będziemy na niej aktualizować informacje dotyczące działań, na które przeznaczyliśmy zebrane środki.

***

9% od zebranej kwoty przekażemy na pokrycie kosztów operacyjnych WWF Polska związanych z uruchomieniem i przeprowadzeniem zbiórki. Cała pozostała kwota zostanie przeznaczona na sfinansowanie celu zbiórki.

One też potrzebują Twojej pomocy

Zbieramy fundusze na monitoring panter śnieżnych
Włącz się »
Pomóż przywrócić rysie naturze