Adoptuj Sprytną Sóweczkę

Sóweczka – adopcja dla dzieci

Poznaj Sprytną Sóweczkę z Bandy Pandy!

Nazywam się Sprytna Sóweczka. Jestem najmniejszą sową – nie tylko w Polsce, ale w całej Europie! Jestem tak mała, że mieszczę się w... dłoni! Nie przeszkadza mi to jednak w polowaniu, a w tym fachu jestem prawdziwą mistrzynią! Potrafię upolować nawet ptaki większe ode mnie, np. dzięcioły czy drozdy. Co ciekawe, w przeciwieństwie do większości sów, poluję nie w nocy, a w dzień.

Sóweczki

Co zagraża sóweczkom?

Działalność człowieka

Najlepiej czuję się w dziupli – w starym, obumierającym wręcz drzewie. Niestety, coraz trudniej jest mi takie znaleźć. Ludzie wycinają setki drzew, często właśnie takich, w których sóweczki mieszkają lub chcą założyć swoje domy.

Wycięty las

Poza lasem też nie czuję się bezpiecznie – czyha tam na mnie wiele niebezpieczeństw, np. pędzące samochody czy linie wysokiego napięcia.

Jak Fundacja WWF Polska pomaga sóweczkom?

Na szczęście są ludzie, którym zależy na moim gatunku. Co dokładnie robią?

• Dzięki WWF obszar, w którym znajdują się gniazda sóweczek, zostaje objęty ochroną. Pracownicy Fundacji szukają sóweczkowych dziupli i zgłaszają wnioski o utworzenie wokół nich stref ochronnych. W ten sposób możemy spokojnie mieszkać tam, gdzie chcemy, a na świat mogą przychodzić kolejne pokolenia sóweczek.
  • WWF stara się chronić nie tylko wybrane strefy, ale też całe kompleksy leśne. Walczy o to, by nie wycinać drzew, które są schronieniem i domem nie tylko dla nas, sóweczek, ale też dla wielu innych zwierząt mieszkających w lesie.

Sóweczka w dziupli

Ty też możesz pomóc! Adoptuj Sprytną Sóweczkę i dołącz do Bandy Pandy!

Poproś kogoś starszego, byś mogła/mógł mnie symbolicznie zaadoptować. WWF przeznaczy te pieniądze na to, by mnie chronić. Jeśli przekażecie 30 zł (lub więcej), WWF przygotuje dla Ciebie specjalny certyfikat z Twoim imieniem i nazwiskiem. Będziesz mógł na przykład powiesić go na ścianie w swoim pokoju! Dostaniesz także kolorowankę i maskę z moją podobizną. To będzie mój prezent dla Ciebie w podziękowaniu za to, że mi pomagasz!

Jeśli nie możesz wesprzeć WWF finansowo, opowiedz o mnie i moich kłopotach swoim kolegom i koleżankom. Będę Ci za to bardzo wdzięczna!

To jak, mogę na Ciebie liczyć?

Fundacja WWF Polska zastrzega sobie prawo do przekierowania środków zebranych na ochronę sóweczek również na inne cele statutowe związane z realizacją projektów ochrony przyrody.

Certyfikat adopcji dla dzieci, kolorowanka i maska Sprytnej Sóweczki

Na imiennym certyfikacie symbolicznej adopcji znajdziecie wszystkie zwierzęta należące do Bandy Pandy oraz ciekawostki związane z sóweczkami. Otrzymacie też tematyczną kolorowankę i maskę, którą możecie wykorzystać do zabawy.

Certyfikat adopcji Sprytnej Sóweczki, maska sóweczki i kolorowanka z sóweczką

Poznaj całą Bandę Pandy!

Banda Pandy to przedstawiciele zagrożonych gatunków: Niezależny Niedźwiedź, Rozbrykany Ryś, Wrażliwy Wilk, Sprytna Sóweczka, Żwawy Żubr, Fantastyczna Foka, Mądry Morświn, Troskliwy Tygrys, Pomocna Pantera i Sympatyczny Suhak. Oprócz Sprytnej Sóweczki, w tej chwili na pomoc czekają:

Adoptuj Rozbrykanego Rysia
Rozbrykany Ryś