Adoptuj
żubra

Adoptuj żubra

Czy wiesz, że...

niegdyś żubry zamieszkiwały obszar niemal całej Europy?

O żubrach

ŻUBR NIE WOŁA O POMOC

Prawie 100 lat temu straciliśmy go bezpowrotnie

W przeciwieństwie do gatunków żyjących samotnie lub w małych grupach, jak wilk, niedźwiedź czy ryś, żubr, poruszający się zwykle w stadach, może wydawać się niczym nie zagrożony. Jako przyrodniczy symbol Polski i ochrony przyrody już na stałe wpisał się w nasz krajobraz. Okazuje się jednak, że mimo ponad 2000 osobników w stadach wolnościowych, populacja tego wspaniałego, majestatycznego zwierzęcia nadal jest narażona na wyginięcie. Choć liczba osobników wciąż wzrasta to daleko jeszcze do sytuacji, w której moglibyśmy nie przejmować się losem żubra.

Przeczytaj cały artykuł
Możesz nam pomóc, wpłacając darowiznę na dowolną kwotę na poniższy numer konta:


58 1030 1999 7111 1445 0000 0000
Fundacja WWF Polska
ul. Usypiskowa 11 02-386 Warszawa
Kontakt dla darczyńców indywidualnych w dni robocze w godz. 9:00-18:00
+48 22 660 44 34
klub@wwf.pl WWF.PL
Dołącz do nas
Zapisz się do newslettera
Dziękujemy
Chronimy przyrodę z ludźmi i dla ludzi.
Zdjęcia i grafiki © WWF lub zostały wykorzystane za zgodą.
Dołącz do nas
Zapisz się do newslettera
Dziękujemy