Adoptuj

Karpacką Czwórkę

Czy wiesz, że...

Połowa z

rysi żyjących w polsce żyje w karpatach

RYŚ

Dzięki kępkom włosów na szczycie uszu skupia fale dźwiękowe. Dźwięki i doprowadzane są do uszu rysia tak, aby lepiej słyszał.

RYŚ

2000

osobników w polsce

WILK

Wilcza wataha to grupa osobników, której organizacja przypomina tradycyjną rodzinę. Każdy osobnik ma w niej swoje miejsce, a wszystkich łączą silne więzi.

osobników w karpatach

NIEDŹWIEDŹ

Zima to dla niedźwiedzi czas spędzany w gawrach, czyli specjalnie przygotowanych legowiskach. Mogą one mieć postać jaskini, wykopanej nory, a nawet obszernej dziupli.

NIEDŹWIEDŹ

1000 - 1500

PAR LĘGOWYCH W POLSCE

SÓWECZKA

Sóweczka wyróżnia się wśród innych sów nie tylko małymi rozmiarami, ale również tym, że jest nietypowo dzienną sową - jest aktywna i poluje w dzień.

O Karpackiej Czwórce

Bądź ich nadzieją

Aby zapewnić przyszłość rysiom, niedźwiedziom, wilkom i sóweczkom w Karpatach, już teraz pomóż nam skutecznie chronić te cenne lasy oraz zmniejszać ingerencję człowieka na tym terenie. Twoje wsparcie pomoże też minimalizować konflikt na linii człowiek – zwierzę. Nie czekaj i daj szansę karpackim zwierzętom. Pomóż nam chronić zagrożone rysie, niedźwiedzie i sóweczki oraz zachować liczebność wilków na bezpiecznym poziomie. Nie pozwól, aby straciły najlepsze przestrzenie do życia. Działaj z nami już teraz na rzecz utworzenia Turnickiego Parku Narodowego i zostań wirtualnym opiekunem karpackiej czwórki.

Przeczytaj cały artykuł