Adoptuj
suhaka mongolskiego

Adoptuj suhaka

Czy wiesz, że...

Podczas letnich wędrówek nos o charakterystycznym kształcie pomaga filtrować powietrze zanieczyszczone pustynnym piaskiem i stepowym kurzem?

O suhakach

o suhakach

Pomór małych przeżuwaczy (PPR) zagraża populacji suhaka

Suhaki mongolskie należą do najbardziej zagrożonych wyginięciem ssaków kopytnych świata. Ich liczebność przez lata ulegała znacznym wahaniom. Niegdyś liczne stada tych zwierząt przemierzały stepy i obszary półpustynne znacznej części Mongolii, a dziś żyją jedynie na ok. 20% swojego dawnego terytorium. Jeśli nic się nie zmieni, suhak mongolski może wyginąć.

Długa lista zagrożeń dla przetrwania suhaków mongolskich stale się powiększa. W ostatnim czasie ok. 5 tysięcy osobników padło w wyniku pojawienia się choroby zwanej pomorem małych przeżuwaczy (PPR), którą suhaki zaraziły się od zwierząt gospodarskich (owiec i kóz). Suhak mongolski już kilkakrotnie stanął na krawędzi wymarcia. Dzisiaj, w obliczu nowych zagrożeń, szczególnie potrzebuje naszego wsparcia.

Przeczytaj cały artykuł