Słoń indyjski – adopcja dla dzieci

Poznaj Silnego Słonia z Bandy Pandy!

Nieprzypadkowo nazywam się Silny Słoń! Jestem największym ssakiem lądowym na Ziemi! Dlatego muszę bardzo dużo jeść i robię naprawdę duże kupy! Żywię się tylko roślinami. Jem trawy, łodygi, liście, korę, ale też banany, ryż i trzcinę cukrową. Na szukanie jedzenia poświęcam nawet 19 godzin dziennie! Moje uszy służą nie tylko do słuchania, ale i do schładzania się w upalne dni - wachluję się nimi, dzięki czemu powstaje przyjemny wiaterek.

Silny Słoń wędruje z rodziną

Czy wiesz, że moja trąba działa jak ręka, górna warga i nos jednocześnie? Dzięki niej mogę zrywać owoce, oddychać, wąchać, witać się z przyjaciółmi a także... nurkować! Podczas pływania wystawiam trąbę ponad wodę, żeby zaczerpnąć powietrza.

Co zagraża słoniom indyjskim?

Człowiek

Moim domem jest las. Niestety, ludzie po kawałku odbierają mi go i zamieniają w pola lub wioski, a te małe skrawki terenu, które nam pozostawiają, przecinają drogami. Przez to mamy coraz mniej miejsca do życia.

Zdezorientowany słoń w pobliżu pracującej koparki

W poszukiwaniu jedzenia dużo wędruję i zdarza się, że podczas spacerów niechcący zniszczę jakiś płot lub zjem rośliny rosnące na polach. Ludzie są wtedy na mnie bardzo źli, a czasami nawet krzywdzą przez to moich kolegów...

Mam piękne, duże ciosy (niepoprawnie nazywane kłami), których wszyscy mi zazdroszczą. To moje zęby, lecz ludzie wymyślili sobie, że będą je sprzedawać i zarabiać na nich olbrzymie pieniądze. Polują na nas nie tylko dla zębów, ale też dla skór, z których robią na przykład maści. Łapią nas, zastawiając pułapki, które sprawiają olbrzymi ból.

Wykorzystywanie do pracy

Ludzie wykorzystują słonie też po to, by pracowały dla nich. Często trafiamy do cyrków, gdzie każą nam robić sztuczki. Zdarza się też, że zmuszają nas do przewożenia ludzi na wycieczkach albo do dźwigania ciężarów.

A my, słonie, wolałybyśmy spędzać ten czas ze swoją rodziną i cieszyć się wolnością!

Jak Fundacja WWF Polska pomaga słoniom indyjskim?

Na szczęście nie wszyscy ludzie są źli! Są i tacy, którzy kochają słonie. Wśród nich są pracownicy WWF, którzy każdego dnia nam pomagają! Jak? Np. organizują patrole przeszukujące lasy, w których mieszkamy. Sprawdzają czy w lesie nie ma kłusowników, usuwają sidła i inne pułapki. Obserwują też na specjalnych kamerach, gdzie dokładnie się znajdujemy, by w razie potrzeby ruszyć nam na ratunek.

Albo… robią dla nas wieeeelkie lizaki, które zakopują w ziemi, z dala od wiosek. Te lizaki (a w zasadzie lizawki) są dla nas bardzo zdrowe, po zjedzeniu ich jesteśmy silni i nie mamy już ochoty wchodzić do wioski, tylko spokojnie zawracamy do lasu, dzięki czemu nie wyrządzamy ludziom szkód.

Lizawka dla słonia

Ty też możesz pomóc! Adoptuj Silnego Słonia i dołącz do Bandy Pandy!

Poproś kogoś starszego, byś mogła/mógł mnie symbolicznie zaadoptować. WWF przeznaczy te pieniądze na to, by mnie chronić. Jeśli przekażecie 30 zł (lub więcej), WWF przygotuje dla Ciebie specjalny certyfikat z Twoim imieniem i nazwiskiem. Będziesz mógł na przykład powiesić go na ścianie w swoim pokoju! Dostaniesz także kolorowankę i plan lekcji. To będzie mój prezent dla Ciebie w podziękowaniu za to, że mi pomagasz!

Chłopiec siedzący w lesie prezentuje certyfikat adopcji słonia

Jeśli nie możesz wesprzeć WWF finansowo, opowiedz o mnie i moich kłopotach swoim kolegom i koleżankom. Będę Ci za to bardzo wdzięczny!

To jak, mogę na Ciebie liczyć?

Fundacja WWF Polska zastrzega sobie prawo do przekierowania środków zebranych na ochronę słoni indyjskich również na inne cele statutowe związane z realizacją projektów ochrony przyrody.

Certyfikat adopcji dla dzieci, kolorowanka i plan lekcji z Silnym Słoniem

Na imiennym certyfikacie symbolicznej adopcji znajdziecie wszystkie zwierzęta należące do Bandy Pandy oraz ciekawostki związane ze słoniami indyjskimi. Oprócz certyfikatu otrzymacie tematyczną kolorowankę plan lekcji, dzięki któremu zaplanujecie swoje zajęcia.

Certyfikat adopcji słonia indyjskiego, plan lekcji ze słoniem, kolorowanka ze słoniem

Poznaj całą Bandę Pandy!

Banda Pandy to 11 przedstawicieli zagrożonych gatunków: Niezależny Niedźwiedź, Rozbrykany Ryś, Wrażliwy Wilk, Sprytna Sóweczka, Żwawy Żubr, Fantastyczna Foka, Mądry Morświn, Troskliwy Tygrys, Silny Słoń, Pomocna Pantera i Sympatyczny Suhak. Oprócz Silnego Słonia, w tej chwili na pomoc czekają:

Niezależny Niedźwiedź
Adoptuję! »
Fantastyczna Foka
Adoptuję! »

Kontakt dla darczyńców indywidualnych w dni robocze w godz. 9:00-18:00
klub@wwf.pl WWF.PL
Dołącz do nas
Zapisz się do newslettera
Dziękujemy
Zdjęcia i grafiki © WWF lub zostały wykorzystane za zgodą.
Dołącz do nas
Zapisz się do newslettera