A dinosaur

FILANTROP NA MIARĘ XXI WIEKU

Od milionów lat Ziemia daje nam czyste powietrze, wodę, zasoby naturalne... życie. Niestety w ostatnim stuleciu relacja człowieka z Planetą zmieniła się dramatycznie. 8 miliardów ludzi nieustannie zanieczyszcza i dewastuje środowisko. Nadmierny konsumpcjonizm i produkcja przemysłowa zwiększa emisje CO2, co nieuchronnie prowadzi do katastrofy klimatycznej. Każdego roku notujemy rekordy temperatur, w 2022 roku spłonęło ponad 660 tys. hektarów lasów w Europie. Susze ograniczają plony, a huragany i powodzie zmuszają ludzi do masowych migracji. Topniejące lodowce powodują podwyższanie poziomu mórz i oceanów.

Ekspansja człowieka dziesiątkuje świat zwierząt — od 1970 roku wyginęło prawie 70% (!) populacji dzikich zwierząt. Potwierdza to zarówno nasz Living Planet Report 2022, jak i ostatnia katastrofa ekologiczna na Odrze.

Czy trzeba mówić dalej? Nie. Musimy działać! Każdy według swoich możliwości. Politycy, biznes, organizacje i... TY. Filantrop XXI wieku to człowiek sukcesu, który nie odwraca wzroku. Filantrop XXI podejmuje wyzwanie, by spłacić swój dług wobec Ziemi. Filantrop XXI wspiera projekty ratujące Planetę przed katastrofą klimatyczną, a zagrożone gatunki przed wyginięciem.

W dowód wdzięczności, WWF zaprosi Cię do niezwykłego Świata Natury. Chcesz stanąć oko w oko z rysiem lub tygrysem? Nakarmić fokę? Odwiedzić stację arktyczną? Dołącz do nas!

XXI wiek to punkt zwrotny w historii ludzkości i Ziemi. To ostatni moment, by ocalić Planetę dla naszych dzieci i wnuków. Zostań Filantropem na miarę XXI wieku!

OCAL NASZĄ PLANETĘ

Dołącz!

Zapraszamy Cię do wyjątkowego Świata Natury. Pierwsze wyzwanie: zarejestruj się. Będziemy informować Cię o projektach przyrodniczych i kolejnych wyzwaniach dla Filantropa XXI. Z poszanowaniem Twojej prywatności.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja WWF Polska, ul. Usypiskowa 11, 02-386 Warszawa. Zgodę można wycofać w dowolnym momencie, wysyłając informację na adres . Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Możesz nam pomóc, wpłacając darowiznę na poniższy numer konta:

ul. Usypiskowa 11

Kontakt dla Darczyńców programu Filantrop XXI: