A dinosaur

FILANTROP NA MIARĘ XXI WIEKU

Od milionów lat Ziemia daje nam czyste powietrze, wodę, zasoby naturalne... życie. Niestety w ostatnim stuleciu relacja człowieka z Planetą zmieniła się dramatycznie. 8 miliardów ludzi nieustannie zanieczyszcza i dewastuje środowisko. Nadmierny konsumpcjonizm i produkcja przemysłowa zwiększa emisje CO2, co nieuchronnie prowadzi do katastrofy klimatycznej. Każdego roku notujemy rekordy temperatur, w 2022 roku spłonęło ponad 660 tys. hektarów lasów w Europie. Susze ograniczają plony, a huragany i powodzie zmuszają ludzi do masowych migracji. Topniejące lodowce powodują podwyższanie poziomu mórz i oceanów.

Ekspansja człowieka dziesiątkuje świat zwierząt – od 1970 roku wyginęło prawie 70% (!) populacji dzikich zwierząt. Potwierdza to zarówno nasz Living Planet Report 2022, jak i ostatnia katastrofa ekologiczna na Odrze.

Czy trzeba mówić dalej? Nie. Musimy działać! Każdy według swoich możliwości. Politycy, biznes, organizacje i... TY.

Filantrop XXI wieku to człowiek sukcesu, który nie odwraca wzroku.
Filantrop XXI podejmuje wyzwanie, by spłacić dług wobec Ziemi.
Filantrop XXI wspiera specjalne projekty ratujące naszą Planetę.

W dowód wdzięczności, WWF zaprosi Cię do niezwykłego Świata Natury. Chcesz stanąć oko w oko z rysiem lub tygrysem? Nakarmić fokę? Odwiedzić stację arktyczną? Dołącz do nas!

XXI wiek to punkt zwrotny w historii ludzkości i Ziemi. To ostatni moment, by ocalić Planetę dla naszych dzieci i wnuków. Zostań Filantropem na miarę XXI wieku!

OCAL NASZĄ PLANETĘ

Zagłosuj na projekt

Pierwsze wyzwanie: wybierz 1 z 3 projektów przyrodniczych, który jest najbliższy Twemu sercu. Projekty te są dedykowane wyłącznie dla grona Filantropów XXI i są w fazie przygotowania. Od Waszego zaangażowania zależy, kiedy rozpoczniemy prace przyrodnicze i ratowanie Planety.

Odra

Strażnicy odry

Katastrofa ekologiczna Odry wywołała ogromne straty dla rzeki, ryb i innych zwierząt. Jej skutki będziemy odczuwać przez lata. WWF chce sprawdzać działania Państwa i wywierać presję, by zminimalizować zagrożenia w przyszłości. Dlatego chcemy wyposażyć organizacje partnerskie z Koalicji Ratujmy Rzeki w mobilne sondy oraz Strażników Rzek WWF w pakiety monitoringowe do badania stanu rzek. Więcej o projekcie >

Koszt projektu: ok. 340 000 zł.

Ryś

RATUJMY RYSIE Z PODLASIA

W Polsce żyje aktualnie 150-200 rysi, z czego ok. 40 w ramach populacji bałtyckiej na Podlasiu. Są narażone na choroby, kłusownictwo, wypadki komunikacyjne, a ostatnio także na zapory na wschodniej granicy. WWF Polska od 15 lat działa na rzecz tego gatunku. Na terenie Podlasia chcemy od 2023 r. monitorować rysie (obroże telemetryczne, foto-pułapki) oraz zmodernizować ośrodek rehabilitacji w Białowieskim Parku Narodowym, gdzie poszkodowane zwierzęta będą badane i leczone. Pomóżmy przetrwać największym europejskim kotom! Więcej o projekcie >

Koszt projektu: ok. 330 000 zł.

Ryś

KLIMAT NA TORFOWISKA

Torfowiska to największy lądowy magazyn węgla organicznego. Dobrze nawodnione pochłaniają CO2 z atmosfery i korzystnie wpływają na klimat. Niestety w Polsce 86% torfowisk zostało osuszonych i rocznie emituje ok 33,9 Mt dwutlenku węgla. W wyniku analizy wytypowaliśmy 10 lokalizacji w Polsce, gdzie chcemy wykupować grunty (m.in. 30ha w dolinie rzeki Ruż, 96ha na Rudnickim Bagnie) i nawadniać torfowiska. Ze względów ‘klimatycznych’, ale także dlatego, że są po prostu piękne! Więcej o projekcie >

Koszt wykupu i renaturyzacji 10ha torfowiska to ok. 350 000 zł.

Dołącz!

Zapraszamy Cię do wyjątkowego Świata Natury: zarejestruj się! Będziemy informować Cię o projektach przyrodniczych i kolejnych wyzwaniach dla Filantropa XXI. Z poszanowaniem Twojej prywatności.

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja WWF Polska, ul. Usypiskowa 11, 02-386 Warszawa. Zgodę można wycofać w dowolnym momencie, wysyłając informację na adres . Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Poznaj filantropa

Z wielką przyjemnością przedstawiamy naszych Filantropów i Filantropki XXI wieku. Przeczytaj niezwykłe historie ludzi sukcesu, którzy żyją w harmonii z naturą i hojnie wspierają projekty przyrodnicze. Dołącz do nich!

Karolina Jankowska i Michał Kopek

Karolina jest z Mazur, a Michał z Krakowa – tam się poznali, a obecnie mieszkają we Wrocławiu. Karolina jest tłumaczką z języka niderlandzkiego, a Michał projektuje stoiska na targi międzynarodowe. A przyroda kwitnie w ich życiu nie od dziś…

Paweł Jędrzejewski

Pan Paweł na co dzień prowadzi duży sklep ze snowboardami w Warszawie. Często podróżuje, jeździ na rowerze, wiosłuje na SUP'ie i… obserwuje przyrodę. I pewnie dlatego hojnie wsparł nasz projekt „Ratujmy rysie z Podlasia”.

Małgorzata Lasota

Pani Małgorzata urodziła się w Lidzbarku nad rzeką Wel zwaną bramą wjazdową do Warmii i Mazur. Tam zaczęła poznawać naturę, jej piękno i dzikość. Zawodowo związana jest z sektorem farmaceutycznym.

Karolina Jaworska

Pani Karolina trafiła do WWF przez… WOŚP. Wylicytowała wyprawę „Tropem rysia i żubra” i została Filantropką XXI wieku! Ochroną przyrody interesuje się od dziecka, a w życiu zawodowym prowadzi rodzinną firmę sprzedającą żywice.

Prof. Bogusław Szewczyk

Mieszkaniec Gdańska, wirusolog, podróżnik i miłośnik przyrody. Uwielbia spacery nad morze i rzeki, gdzie obserwuje nadwodne ptactwo. Jako Darczyńca WWF pomaga nam ratować zagrożone gatunki.

Jeśli Twoja karta ma niższe limity, prosimy o wykonanie przelewu na poniższe dane – Fundacja WWF Polska, nr konta:

Jeśli chcesz przekazać darowiznę na niższą kwotę lub rozłożyć ją na raty zapraszamy na stronę Pomagam.wwf.pl

Dlaczego warto wspierać?

Ochrona przyrody to Twoja najlepsza inwestycja w XXI wieku. Dla Twoich dzieci, wnuków i następnych pokoleń. Do grona Filantropów XXI zapraszamy osoby, które mogą przekazać 5 tys., 20 tys. czy nawet 100 tys. złotych na ratowanie Planety.

Każdy Filantrop XXI otrzyma od nas wyjątkowy przyrodniczy prezent. Zaprosimy Cię także w podróż do Świata Natury. Karmienie fok? Zdjęcie z żubrem? Spotkanie z rysiem? Odwiedziny Stacji Arktycznej? Rozmowa z ekspertem klimatycznym? Zapraszamy!*

Przypominamy, że darowizny na rzecz organizacji pożytku publicznego można także odliczać od podatku.

Wesprzyj Planetę. Razem możemy więcej!

* Zarejestruj się i zapytaj o szczegóły

Chronimy przyrodę z ludźmi i dla ludzi

Możesz nam pomóc, wpłacając darowiznę na poniższy numer konta:

ul. Usypiskowa 11

Kontakt dla Darczyńców