Przekaż swoje 1,5% przyrodzie!

AI to przyszłość. Technologia wspiera nasze działania, ale nigdy ich nie zastąpi. To człowiek wypuszcza na wolność kolejne pokolenie rysi, ratuje potrzebujące foki na wybrzeżu, przeciwdziała zanieczyszczeniom rzek. Uwzględnij w swoim rozliczeniu PIT Fundację WWF Polska i stań się częścią realnej zmiany!

Jak przekazać 1,5% podatku WWF?

Wybierz sposób, w jaki chcesz rozliczyć podatek.

Tyle zrobiliśmy razem dla przyrody w 2023 roku!

Dzięki wsparciu naszych darczyńców mamy coraz więcej rysi w Polsce, Błękitny Patrol WWF prowadzi interwencje na wybrzeżu Bałtyku, a naszymi działaniami edukacyjnymi objęliśmy prawie 15 tysięcy uczniów. To tylko wycinek naszych działań! Więcej o nich na stronie wwf.pl.

Kocięta rysi

23 kocięta rysi

Tyle maluchów urodziło się w roku 2023 w Polsce północno-zachodniej, gdzie prowadzimy wraz z Zachodniopomorskim Towarzystwem Przyrodniczym projekt reintrodukcji rysi. Jedna z naszych rysic, Diana, miała aż 5 kociąt. To prawdziwy rekord! WWF Polska zajmuje się ochroną rysia w Polsce już od 2007 roku. Nasze doświadczenie pozwala nam osiągać kolejne sukcesy!

Foka

341 interwencji foczych

Tyle razy Błękitny Patrol WWF podejmował działania na polskim wybrzeżu Bałtyku. Od 2010 roku nasi wolontariusze na co dzień pomagają fokom, morświnom i ptakom morskim, a także innym potrzebującym wsparcia zwierzętom. My dbamy o to, by mogli robić to nieustająco, profesjonalnie i w oparciu o najnowszą wiedzę!

Rzeka Odra

Ponad 13 tysięcy podpisów

Tyle osób zdecydowało się wesprzeć nasz Manifest w sprawie Odry. Polacy nie są obojętni, gdy rzeki są zanieczyszczane, a życie w nich zamiera. Aktywnie działamy, by poprawić stan polskich rzek przez działanie wolontariuszy Strażników Rzek WWF oraz przedstawiając postulaty społeczne i przyrodnicze władzom. Tylko w ten sposób naprawdę możemy coś zmienić!

Najczęściej zadawane pytania o 1,5% podatku

Jak mogę przekazać 1,5% na WWF?

Wystarczy wpisać numer KRS 0000 160 673 rozliczając się za pomocą e-pita, bezpłatnego programu do rozliczania na naszej stronie czy składając papierową wersję deklaracji PIT do Urzędu Skarbowego.

Kiedy mogę przekazać 1,5% podatku?

1,5% podatku przekazujemy w tym samym czasie, gdy rozliczamy się z urzędem skarbowym. Niezależnie od wypełnianego przez nas druku PIT, stanowiącego zeznanie roczne za 2023 r., czas na jego złożenie mamy do 30 kwietnia 2024 roku.

Czy można jednocześnie odliczyć od podstawy opodatkowania darowiznę i przekazać 1,5%?

Tak, można. Darowizna jest osobnym sposobem wsparcia organizacji.

W tym roku otrzymam zwrot nadpłaconego podatku. Czy nie stracę, przekazując 1,5%?

Nie. Przekazanie 1,5% podatku nie wpłynie na wysokość zwrotu.

Kto może przekazać 1,5% podatku?

1,5% podatku mogą przekazać osoby fizyczne będące:

• podatnikami podatku dochodowego od osób fizycznych (PIT-37);
  • podatnikami opodatkowanymi ryczałtem od przychodów ewidencjonalnych (PIT-28)
  • podatnikami, którzy sami opłacają zaliczki na rzecz podatku (PIT-36)
  • podatnikami prowadzącymi jednoosobową działalność gospodarczą i korzystającymi z liniowej, 19-procentowej stawki podatku (PIT-36L)
  • podatnikami uzyskującymi dochód z obrotu papierami wartościowymi, kryptowalutami i udziału w spółkach (PIT-38)
  • podatnikami uzyskującymi dochód z odpłatnego zbycia nieruchomości (PIT-39)

Emeryci i renciści, którzy od organu rentowego otrzymali PIT-40A, również mogą wesprzeć WWF - wystarczy, że na bazie otrzymanego rocznego obliczenia podatku złożą oświadczenie na formularzu PIT/OP. Osoby, za które deklarację podatkową składa zakład pracy, aby móc przekazać 1,5% podatku na rzecz OPP, muszą samodzielnie wypełnić właściwy formularz PIT. Możliwości przekazania 1,5% podatku na rzecz OPP nie mają osoby, których podatek należny jest równy 0 - czyli ulgi są tak duże, że znoszą cały podatek należny.