Adoptuj Fantastyczną Fokę

Foka szara – adopcja dla dzieci

Poznaj Fantastyczną Fokę z Bandy Pandy!

Fantastyczna Foka to ja! Jestem straszną gadułą, dużo chrząkam i uderzam płetwami o wodę (tak komunikuję się z innymi). Uwielbiam figle i ściganie się. Woda to mój żywioł! Umiem pływać nie tylko na brzuchu, ale i na plecach, a moja ulubiona sztuczka to... spanie POD wodą, choć potrafię spać też na lądzie. Jestem mistrzynią nurkowania!

Fantastyczna Foka w wodzie

Co zagraża fokom szarym?

Ludzie

Niestety ludzie uniemożliwiają mi spokojne życie. Zabierają mi miejsce na plaży, a kiedyś właśnie tu odpoczywałam. Jest ich coraz więcej i są bardzo, bardzo głośni. Ich obecność doskwiera mi także w wodzie.

Młoda foka na plaży

Sieci

Obawiam się też sieci, w które przypadkiem mogę się zaplątać. Taka sieć to dla mnie okropna pułapka. Kiedy się w nią złapię, nie potrafię się wydostać. Nie jestem wtedy w stanie polować, więc staję się coraz bardziej głodna, a kiedy próbuję się wydostać, sieci zaciskają się jeszcze mocniej… Dla wielu z nas złapanie się w taką sieć oznacza śmierć. Co roku z tego powodu w Bałtyku umiera nas około 2000.

Jak Fundacja WWF Polska pomaga fokom?

Na szczęście na świecie są i dobrzy ludzie, którzy pomagają fokom! Mam na myśli między innymi ludzi z Błękitnego Patrolu WWF. To grupa cudownych wolontariuszy, którzy codziennie sprawdzają, czy nie dzieje nam się krzywda, a w razie potrzeby – interweniują.

Wolontariusz to taka osoba, która bezinteresownie pomaga, nie oczekując pieniędzy za swoją pracę. Ich pomocy najczęściej potrzebują młode foki, które, jak to wszystkie maluchy, ulegają różnym wypadkom, zupełnie tak jak Ty i Twoi koledzy. Czasami nabijecie sobie siniaka albo zedrzecie kolana i wtedy zawsze znajdzie się jakiś dorosły, który Wam pomoże. Foki też potrzebują swoich dorosłych.

Wolontariusze Błękitnego Patrolu WWF odławiają młodą fokę na plaży

Wolontariusze Błękitnego Patrolu WWF zawożą młode foki do szpitala, na rehabilitację, a gdy małe są już w pełni zdrowe, odwożą je na plażę i pomagają im wrócić do wody.

Ty też możesz pomóc! Adoptuj Fantastyczną Fokę i dołącz do Bandy Pandy!

Poproś kogoś starszego, byś mogła/mógł mnie symbolicznie zaadoptować. WWF przeznaczy te pieniądze na to, by mnie chronić. Jeśli przekażecie 30 zł (lub więcej), WWF przygotuje dla Ciebie specjalny certyfikat z Twoim imieniem i nazwiskiem. Będziesz mógł na przykład powiesić go na ścianie w swoim pokoju! Dostaniesz także kolorowankę i plan lekcji. To będzie mój prezent dla Ciebie w podziękowaniu za to, że mi pomagasz!

Chłopiec siedzący w lesie prezentuje certyfikat adopcji Fantastycznej Foki

Jeśli nie możesz wesprzeć WWF finansowo, opowiedz o mnie i moich kłopotach swoim kolegom i koleżankom. Będę Ci za to bardzo wdzięczna!

To jak, mogę na Ciebie liczyć?

Fundacja WWF Polska zastrzega sobie prawo do przekierowania środków zebranych na ochronę fok szarych również na inne cele statutowe związane z realizacją projektów ochrony przyrody.

Certyfikat adopcji dla dzieci, kolorowanka i plan lekcji z Fantastyczną Foką

Na imiennym certyfikacie symbolicznej adopcji znajdziecie wszystkie zwierzęta należące do Bandy Pandy oraz ciekawostki związane z fokami szarymi. Otrzymacie też tematyczną kolorowankę plan lekcji, dzięki któremu zaplanujecie swoje zajęcia.

Certyfikat adopcji foki szarej, plan lekcji z foką, kolorowanka z foką

Poznaj całą Bandę Pandy!

Banda Pandy to przedstawiciele zagrożonych gatunków: Niezależny Niedźwiedź, Rozbrykany Ryś, Wrażliwy Wilk, Sprytna Sóweczka, Żwawy Żubr, Fantastyczna Foka, Mądry Morświn, Troskliwy Tygrys, Pomocna Pantera i Sympatyczny Suhak. Oprócz Fantastycznej Foki, w tej chwili na pomoc czekają:

Poznaj Niezależnego Niedźwiedzia z Bandy Pandy
Niezależny Niedźwiedź